Aerobatics cursus

Sky Unlimited organiseert bij voldoende deelname een beginnerscursus aerobatics op vliegveld Hoogeveen. Voor deelnemers die al enige ervaring hebben kan er in dezelfde week een gevorderden programma gevolgd worden. Een en ander is uiteraard wel afhankelijk van geschikt weer en voldoende deelname (minimaal 4, maximaal 6 deelnemers).


Gevlogen zal worden op een Extra aerobatic vliegtuig en het doel van de cursus is 1) het leren vliegen van een standaard aerobatic programma en 2) het leren vliegen van het Extra aerobatic vliegtuig.

Uiteraard zijn de gezelligheid en het plezier aan het vliegen hieraan niet ondergeschikt. Uniek aan onze cursus is dat bij gebleken geschiktheid het vliegtuig en het aerobatic programma solo gevlogen kan worden. Het vliegtuig is buiten de cursus om ook te huren, zodat het geleerde na de cursus bijgehouden kan worden.

Omdat aerobatic vliegen voor ons lichaam zeer vermoeiend is zijn de lesvluchten allemaal beperkt wat tijdsduur betreft, normaliter zo’n 20 minuten met 30 minuten als een maximum. Afhankelijk van het aantal deelnemers zal iedereen ongeveer 3 lesvluchten per dag maken. Uiteraard dragen we voor de veiligheid tijdens alle lesvluchten een noodparachutes, just in case….

Hoe ziet het beginnersprogramma er uit en wat gaan we deze week allemaal doen?

We zijn zeer flexibel in de indeling van het programma en kunnen het indien mogelijk aanpassen aan de wensen van de kandidaten. Maar in hoofdlijnen ziet het er als volgt uit:

Dag 1: ontvangst is op zondagmiddag. Na een korte kennismaking en introductie zullen we beginnen met de theorie. Erg belangrijk voor maximale veiligheid en een goed begrip van hetgeen we de komende dagen gaan beleven. We zullen de avond afsluiten met een gezamenlijke barbecue.

Dag 2: maandag, de eerste praktijkdag. We beginnen met een uitgebreide rondgang rond het vliegtuig en een uitleg van de lokale veldprocedures. Daarna de eerste vlucht, als eerste beginnen we met de rugvlucht. Daarna zal je leren hoe je jezelf (en het vliegtuig) uit benauwde situaties redt als het eens niet zo loopt als verwacht. In de volgende vlucht(en) breiden we het programma vandaag verder uit met loopings en rolls. Ook een aantal touch-and-go’s kunnen gemaakt worden om jezelf te bekwamen in de landingstechniek van de Extra. De dag wordt afgesloten met een stukje theorie over het geleerde en een voorbereiding op dag 3.

Dag 3, dinsdag. We beginnen met een herhaling van de vorige oefeningen. Omdat de tot nu toe gevlogen figuren allemaal op een rechte lijn gevlogen worden en we eigenlijk een aaneenschakeling van figuren in een zogenaamde “box” willen vliegen dienen we figuren toe te voegen die onze richting veranderen. Dat doen we middels de Immelman, de reverse half cuban eight en de hammerhead turn, welke we vandaag aan het scala gaan toevoegen. Wederom voor de kandidaten die graag solo willen vliegen de mogelijkheid om touch-and-go’s te oefenen. Tijdens de theorie zal aandacht besteed worden aan het Aresti systeem en we sluiten de dag af met theorie en een film over de spin.

Dag 4, woensdag. Zoals elke dag wordt weer begonnen met een herhaling van de vorige dagen. Hoofddoel van vandaag is echter alle geoefende figuren netjes te vliegen en eventueel reeds alles aan elkaar te rijgen tot een compleet programma. Verder zullen we een begin maken met de praktijk van de spin, zowel normaal als inverted.

Dag 5, donderdag. Vandaag gaan we ons verder verdiepen in de spins. Als dit goed onder de knie is kan het vliegen van het volledige programma in de box verder geoefend worden. Ook is er wellicht ruimte om wat extra figuren te vliegen die niet in het standaard beginnersprogramma zitten en touch-and-go’s. Degenen die er voor kiezen kunnen al naar gelang de progressie vandaag de eerste solo-vlucht maken.

Dag 6, vrijdag. De laatste dag zullen we geheel wijden aan het vliegen van een perfect compleet programma in de box. Degenen die solo vliegen zullen gecoached worden vanaf de grond via de radio. Als dit goed verloopt is de week geslaagd en heb je wat ons betreft het doel bereikt en (uiteraard) een extra aantekening in je licentie!

Kosten:

De kosten voor de gehele cursus bedragen € 3100 inclusief BTW (€ 2562 excl.BTW). Voor dit geld krijg je:

  • 5 uur vliegen op de Extra inclusief instructeur en gebruik van noodchute en headset,
  • 20 landingen,
  • Alle theorie instructie en lesmiddelen,
  • Ongevallenverzekering tijdens lesvluchten,
  • BBQ op de eerste avond en koffie & thee gedurende de gehele cursus,

Kortom, een super leuke en leerzame week die je zeker een veiliger piloot zullen maken!

Niet inbegrepen zijn eventuele extra landingen, additionele vliegtijd en overnachtingen. Wij hebben echter een zeer schappelijke overeenkomst met een goede accommodatie om te overnachten en bevelen een ieder aan om hiervan gebruik te maken. Behalve dat het zinvol is om met alle deelnemers en instructeurs als groep de cursusweek te beleven verhoogt het ook nog eens de gezelligheid en uit ervaring blijkt dat het zeer handig is met het oog op de theorielessen en eventueel (niet te hopen) slecht vliegweer.

Additionele vliegtijd wordt berekend met € 410, instructievergoeding € 50 excl. BTW per vlieguur. Voor alle duidelijkheid, vliegtijd is start/landing tijd plus twee keer drie minuten.

 

 

Voorwaarden voor deelname: 

Omdat aerobatic vliegen een vergrote belasting voor ons lichaam betekend is uiteraard een goede gezondheid een eerste vereiste. Daarnaast als minimale vliegervaring een PPL(A) met een totaaltijd van 50 uur na het behalen van de licentie. 

Voor diegenen die solo wensen te vliegen is enige staartwielervaring een must. Mocht je die niet hebben dan kunnen wij voorzien in lesvluchten op een Piper Cub tegen een zeer scherpe prijs om (vooraf) toch wat staartwielervaring op te doen. Informeer naar de mogelijkheden.

Tot slot wil ik verder nog vermelden dat het een intensieve week wordt. Behalve de theorielessen en de vluchten die je zelf maakt zijn we als groep ook erg druk met tanken, assisteren bij het in- en uitstappen, parachute wisselen, olie bijvullen et cetera. In het vliegtuig is een GoPro camera geïnstalleerd zodat je leuke filmpjes mee naar huis kunt nemen na afloop.

Interesse in de aerobatics cursus?

Laat hier onder je naam en email adres achter en ontvang per ommegaande alvast een voorproefje van het programma, gemaakt met de GoPro camera.

Naam:

e-mail

Voor meer info, het beantwoorden van al je vragen of aanmelden graag een E-mail sturen naar: hemink@skyunltd.com

Groet Willem Hemink – Sky Unlimited.